Média

2021-01-26 hellovidek.hu

Az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa, Kovács-Hostyánszki Anikó közreműködésével egy olyan oktatóanyag létrehozásán dolgoznak, amit óvodákban és iskolákban is bevethetnek majd, hogy már egészen fiatal korban megismerkedhessenek a gyerekek a beporzókkal és az ő hasznos munkájukkal, az önkormányzati méhlegelőkön pedig akár meg is szemlélhetik őket. Stromajer Andrea szerint az önkormányzati főkertészek komoly szakmai tudással bírnak, ezért számukra főként az őshonos magok összetételének meghatározásában tudnak segítséget adni, de az online elérhető – az MTA ÖKK által kiadott és KHA által szerkesztett – kisfüzet révén bárkinek segítséget tudnak nyújtani, aki kedvet érez magában, hogy egy beporzóbarát kertet alakítson ki.

2021-01-26 qubit.hu

A tudós és a vírus című cikkében, ami január 10-én jelent meg a Qubiten, Bárdosi Attila patológus, a Göttingeni Egyetem docense a statisztika és az evolúció problematikájával foglalkozott. Állításaival Kun Ádám biológus, az MTA - ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportjának főmunkatársa száll vitába.

2021-01-24 filmturista.blog.hu

(...) A visszaemlékezések során, néhány snitt erejéig még a korszak kedvelt forgatási helyszíne, a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert is feltűnik, mint illusztris korabeli helyszín. A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben forgatott jelenetek egyike. Forrás:: Nemzeti Filmarchívum

2021-01-23 www.hirek.sk, ma7.sk

Kun Ádám az Ökológiai Kutatóközpont evolúcióbiológusa. A szakembert a koronavírus „jövőjéről”, az oltásellenesség hátterében álló társadalmi folyamatokról, a természettudományos ökölszabályokról, az ismeretterjesztés küldetéséről és arról kérdeztük, mitől lesz biztonságos a vakcina.

2021-01-19 elkh.org, infostart.hu, dehir.hu, novekedes.hu, hirado.hu, 24.hu és sok más

Mobiladatok alapján vizsgálták a járványügyi intézkedések hatásait több európai országban.
Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és az ELTE kutatói a szolgáltató által közzétett iPhone-mobiladatok felhasználásával vizsgálták a tavaszi koronavírus járvány ellen hozott intézkedések hatásait kilenc európai országban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH). "Nagyon fontos szerepet játszik a lezárásról szóló döntés meghozatalának a gyorsasága. A járvány növekedése exponenciális, és az exponenciális folyamatok alattomosak: a kezdeti, csekélynek tűnő növekedés egyik pillanatról a másikra meredek emelkedésbe csap át, így már néhány napos késlekedés is több emberéletet követel" - összegezte a kutatás tanulságait Scheuring István.

2021-01-18 forestpess.hu, agronaplo.hu, magyarmezogazdasag.hu, index.hu

Az európai országok agrárminisztériumainak részvételével működő Agrárkutatás Állandó Bizottsága (Standing Committee of Agricultural Research, SCAR) idén bemutatta az 5. Előretekintés (Foresight) tanulmányt. Az Agrárminisztérium javaslatára Báldi Andrást, az MTA doktorát is felkérték a rangos nemzetközi szakértői körbe, ami a hazai fenntarthatósági kutatások jelentős elismerése.
A 2050-ig terjedő időszakot vizsgálva a tanulmány felvázolja, hogyan alakítható fenntarthatóbbá a környezetünk három fő tényezőre összpontosítva: az étrend és a táplálkozás javítása, az élelmiszer-rendszerek körkörösségének kialakítása és az elveszett biológiai sokféleség helyreállítása.

Oldalak